Vad ska man äta när man tar Ozempic?


Protein hjälper till att bevara muskelmassa vid viktnedgång och ger en mer långvarig mättnadskänsla. Bra alternativ:
Grönsaker som bladgrönsaker, brysselkål, zucchini och broccoli är låga i kalorier men rika på fibrer och näringsämnen. Fibrer drar till sig vätska i tarmen, vilket håller avföringen mjuk och motverkar förstoppning. Många grönsaker har dessutom låg så kallad energidensitetsfaktor, eller ED-faktor, vilket betyder att de innehåller få kalorier i förhållande till sin volym. Den stora volymen hjälper till att fylla ut magsäcken och gör att man känner sig mätt längre på färre kalorier. Mat med hög energidensitet, som chips eller vitt bröd, fyller magsäcken mindre och gör dig hungrig igen snabbare.
Här är exempel på frukter och grönsaker med låg ED-faktor:
Livsmedel som innehåller fullkorn, såsom havregryn, knäckebröd eller fullkornsbröd, kan hjälpa till att hålla dig mätt längre tack vare sitt höga fiberinnehåll. De innehåller också mer näringsämnen än spannmålsprodukter utan fullkorn, som till exempel vanlig pasta. Fullkornsmjöl innehåller till exempel fem gånger så mycket järn som vitt mjöl. Fullkornsprodukter är dessutom rikare på antioxidanter, folsyra och andra viktiga vitaminer.
Tips på mat som gör det enklare att få i sig mer fullkorn:

Många livsmedel vi tycker om innehåller mycket fett. Lite fett är helt okej – men för mycket mättat fett, som det i choklad, smör, mjölk och ost, kan påverka hjärt- och kärlhälsan negativt. Fet mat bryts också ner långsammare i magen, vilket kan öka risken för besvär som halsbränna, illamående och sura uppstötningar. Det gäller särskilt för dig som behandlas med viktmedicin, då biverkningar från mage och tarm är vanliga.
När du väljer fetter i kosten, försök i större utsträckning att satsa på enkel- och fleromättade fetter – de är bättre för både hjärtat och matsmältningen. Bra källor till dessa fetter är:
GLP-1-analoger som Ozempic och Mounjaro kan orsaka biverkningar från mag–tarmkanalen, som förstoppning, halsbränna, illamående och sura uppstötningar. Här är några typer av livsmedel som kan förvärra besvären – och som därför kan vara bra att minska eller undvika:
Eftersom GLP-1-analoger gör att maten stannar längre i magsäcken kan vissa uppleva att magen känns mer utspänd, eller att symtom som halsbränna och illamående uppstår. För att minska risken för detta kan du tänka på följande:
Genom att följa råden ovan kan du både minska risken för biverkningar och öka chanserna till en hållbar viktminskning – oavsett om du använder läkemedel eller inte. Vill du veta mer om GLP-1-behandling? Då kan du boka ett kostnadsfritt samtal med en av våra läkare eller sjuksköterskor
Källor: