Konsten att gå ner i vikt – och hålla den nere

Header image
Skriven av
Alexander Ottosson
6 April 2025
Som många vet kan det ofta vara lättare att gå ner i vikt än att behålla den nya vikten över tid. Forskningen bekräftar också detta: så många som 8 av 10 som lyckas gå ner i vikt återfår sin övervikt inom 2–5 år. GLP-1-analoger som Ozempic har gjort det enklare att gå ner i vikt, men kanske ännu viktigare är att dessa läkemedel också kan hjälpa patienter att behålla vikten på en hälsosam nivå efteråt. Här går vi igenom vilka strategier som kan hjälpa till att hålla vikten stabil när man väl lyckats gå ner – och vad forskningen säger.

Varför är det så svårt att hålla vikten när man blivit av med sin övervikt? 

Så för att förstå hur man ska bibehålla en hälsosam vikt måste man först förstå varför det är så svårt för de flesta av oss. På engelska brukar man prata om body weight set point theory eller bara set point theory. Det finns ingen klockren svensk översättning på begreppet, men man skulle kanske kunna kalla det för jämviktsläge. Man kan se det lite som en termostat. Moderna element har en inbyggd termostat som kan öka eller sänka värmen automatiskt baserat på vilken temperatur den är inställd på. Elementet reglerar värmen automatiskt utifrån termostatens inställning, vilket gör att rummet håller en relativt jämn temperatur. Kroppen och hjärnan fungerar på ett liknande sätt. När vi går ner i vikt försöker vår hjärna, med hjälp av olika hormoner och signaler, påverka vårt beteende på ett sätt som minskar förbränningen och ökar energiintaget. Enkelt beskrivet leder detta till att vi äter mer och rör oss mindre. Detta sker dels genom hormoner som orsakar hunger och sug efter mat, men också genom att mättnadskänslan justeras ner vilket gör att vi äter mer. Hjärnan är slug efter en period av bantning, eftersom den också kan öka det upplevda välbehaget av att äta genom det som kallas dopaminsystemet, eller hjärnans belöningssystem. Studier har till och med visat att hjärnan kan ändra preferens för en viss typ av mat för att återställa vikten. Du blir då sugen på mer energirik mat såsom sockerrik eller fet mat.

Man kan enkelt sammanfatta det som att vår kropp och vår hjärna, generellt sett, inte vill att vi går ner i vikt. Vi är hårt biologiskt kodade för att till varje pris undvika viktnedgång. Anledningen till detta är evolutionär. Våra förfäder hade inte samma nästintill oändliga tillgång på mat som vi har idag, utan under större delen av mänsklighetens historia har näring varit en bristvara. De individer som åt med störst aptit och som hade förmågan att justera ner sin mättnadskänsla när det väl fanns mat, hade bättre chanser att överleva. Eftersom de överlevde i högre grad fick de fler avkommor och med tiden blev dessa gener dominerande.

Kroppen fungerar som en termostat - den anpassar aptit, mättnad och ämnesomsättning för att försöka bibehålla ett jämviktsläge, vilket kallas “set point theory”. 

Hur behåller man vikten efter bantning? 

Det viktigaste att ha i åtanke när man pratar om att gå ner i vikt och hålla den långsiktigt är att det tar tid. Studier som följt personer på längre sikt visar att de som klarat att hålla vikten i minst två år har betydligt bättre förutsättningar att behålla den ännu längre. Men vad krävs för att nå den där ”magiska” tvåårsgränsen? Här skiljer sig forskarnas och läkarnas åsikter åt något, men när man tittar på forskningsresultaten framträder några gemensamma framgångsfaktorer:


1. Träning 

Personer som tränar mycket, särskilt styrketräning, har lättare att hålla vikten nere. Det beror dels på att träning förbränner fler kalorier, men också på att mer muskelmassa höjer ämnesomsättningen – även i vila.

2. Håll koll på vikten

Det här kan låta självklart, men är svårare än man tror. Forskning visar att det är mycket viktigt att fortsätta väga sig regelbundet även efter viktnedgången. Många är noga med att följa vikten under en diet eller behandling, men slutar när målet är nått. För att behålla resultatet krävs dock att man fortsätter vara uppmärksam. Det kan man vara med hjälp av en våg – men även genom att mäta midjemåttet, som ger en bra indikation på bukfetma. För kvinnor rekommenderas ett midjemått under 80 cm, och för män under 90 cm. Läs mer om obesitas här.

3. Stabila matvanor

Forskning tyder på att personer som har regelbundna matvanor, där intaget inte varierar så mycket från dag till dag, har lättare att hålla vikten stabil. De som kan kontrollera sitt dagliga matintag har därför bättre chanser att lyckas över tid. Det kan vara en förklaring till varför stressiga jobb, där man har mindre tid och möjlighet att påverka sin kost, kan göra det svårare att hålla vikten.

Bibehålla vikt med medicinsk hjälp

GLP-1-analoger är läkemedel som efterliknar ett kroppseget hormon, GLP-1, som fungerar som ett mättnadshormon och dämpar aptiten.

Forskning visar att dessa läkemedel inte bara kan underlätta viktnedgång, utan också hjälpa personer att behålla sin nya vikt. Studier har visat att patienter som fortsätter med behandling i upp till två år ofta lyckas hålla vikten under den perioden. Längre studier pågår, men mycket tyder redan nu på att effekten kan bestå även över ännu längre tid.

För att bibehålla vikten efter en viktnedgång räcker det ofta med en lägre dos av läkemedlet än vad som krävdes för att gå ner i vikt. Då kan man justera dosen till en nivå som ger fortsatt stöd att hålla nere kaloriintaget – men med färre eller inga biverkningar. Den lägre dosen innebär dessutom att behandlingen ofta blir billigare.

GLP-1-analoger är godkända även för patienter som tidigare haft obesitas (BMI över 30) eller ett BMI över 27 i kombination med följdsjukdom, men som lyckats gå ner i vikt genom exempelvis diet eller kirurgi.

Läs mer om vilka som kan få GLP1-analoger utskrivna här eller boka ett kostnadsfritt bedömningssamtal här.

Källor: 

National Library of Medicine

National Library of Medicine

National Library of Medicine

Science Direct

Dela inlägget

Liknande artiklar

Ta kontroll över din hunger och ditt sug.

Kom igång